« Inapoi la lista evenimente

Zilele Sicului

19-25.08.2013

Anual, la sfarsitul lunii august se organizeaza Zilele Sicului. Programul principal al acestei manifestari este predarea dansului popular local precum si ale altor jocuri populare din zona si insusirea unor lucrari manufacturale, caracteristice localitatii.
In comuna Sic, anual se comemoreaza ziua Sfantului Bartolomeu, ziua de 24 august, aducandu-si aminte de navalirea tatarilor din aceasta zi din anul 1717. Centrul comemorarii este biserica reformata deoarece in incinta acesteia s-a desfasurat masacrul, atunci cand, intr-o zi de duminica , locuitorii se aflau la slujba. Tatarii au navalit asupra orasului pe care l-au incendiat, au omorat majoritatea localnicilor iar in jur de 700 de oameni au fost luati in robie. Dintre acestia abia cativa au reusit sa se mai reintoarca si chiar dintre acestia, foarte multi au fost doborati de molima ciumei asa incat la sfarsitul acestui an, in localitate abia au ramas 100 de suflete. O astfel de catastrofa nefiind tinuta in minte sa fi fost intamplat niciodata, iar pentru acesta cei ramasi in viata au hotarat ca de atunci pana la sfarsitul timpurilor, sa se aminteasca de aceasta zi cu 3 slujbe bisericesti si post negru. Din motivul ca pe parcurs in aceasta zi localitatea primeste multi vizitatori incetul cu incetul postul se suspenda si se face cinste cu masa bogata celor care viziteaza comuna.
Despre dansul sicanesc se poate afirma ca in marea majoritate este un dans cult, de oras, dar care, totodata prezinta si elemente arhaice, chiar profund arhaice. Tot asa se caracterizeaza si muzica care detine melodii de origine profund arhaice. Comparand cu alte muzici si dansuri populare, cele sicanesti se caracterizeaza printr-o ordine si seriozitate interioara, totul aparte.
Portul popular este unul dintre cele mai importante elemente ale culturii locale in care se contopesc stilurile de origine maghiara secuiasca si cele sasesti. In decursul secolelor aceste stiluri au devenit mai pronuntate sau mai putin pronuntate, unele elemente de haina disparand, altele aparand, doar in esenta lui, de a se afirma culorile negru, rosu, alb, albastru, au ramas constante. Hainele femeilor, imbracate la diferite ocazii, sunt deosebit de frumoase si tot atat de scumpe, formand zestrea fetelor de la o generatie la alta. Ca exemplu, cu ocazia diferitelor navaliri tatarasti, in declaratiile lor date, sicanii isi plang, inainte de toate, hainele pierdute si abia dupa acestea insira banii, animalele, mobilierul sau altele.