Manastirea Nicula

Manastirea Nicula, manastire ortodoxa de calugari, este un important centru de pelerinaj din Ardealul de Nord. Prima biserica se crede ca a fost construita in 1552.

Acesta a ars impreuna cu tot satul in 1602, insa intre anii 1700-1712 pustnicul Nicolae construieste in locul vechii biserici o alta biserica, tot din lemn, inchinata Sfintei Treimi.

In aceasta biserica a fost adusa si asezata icoana Maicii Domnului zugravita in 1681 de preotul roman Luca din Iclod. Datorita acestei icoane facatoare de minuni manastirea a devenit foarte cunoscuta in imprejurimi, in Muntenia, Moldova si chiar peste hotare.

Icoana Maicii Domnului a lacrimat timp de mai multe saptamani in urma cu 300 de ani. Prezente in documente, marturiile celor care au vazut intamplarea acrediteaza existenta unui miracol.

Ca este adevarat, o dovedeste si fervoarea cu care, an de an, in preajma marii sarbatori a Adormirii Maicii Domnului, praznuita la 15 august, pe drumurile Transilvaniei curg rauri de oameni, care se indreapta catre Nicula.

Nicula a fost considerat cel mai reprezentativ centru de pictura a icoanelor pe sticla din Transilvania. Icoanele de aici au ajuns in cele mai indepartate colectii particulare sau muzeale. Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj a inceput anul acesta organizarea de tabere de copii in care calugari pictori ii invata pe copii arta picturii pe sticla.

Lacul Stiucii

Este un lac natural de apa dulce si limpede, fiind alimentat de cateva paraie si de numeroase izvoare care-i asigura un volum de apa relativ constant.

Manastirea Nicula

Manastire ortodoxa de calugari, este un important centru de pelerinaj din Ardealul de Nord

Comuna Sic

Comuna Sic se intinde pe o suprafata de 56,4 kmp si are in componenta doar satul Sic...

Bisericile din Comuna Sic

Monumente istorice si de arhitectura datorita vechimii...

Bisericile din Gherla

Din noua biserici armene cate existau in Gherla, astazi mai raman doua...