« Inapoi la lista evenimente

Tabara si expozitie de pictura pe sticla Manastirea Nicula

01-07.07.2013


Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze Vizualizati galeria de poze
Tabara are drept scop revitalizarea traditiei pictarii icoanelor pe sticla in Nicula. Acest centru a fost considerat cel mai reprezentativ din Transilvania, icoanele ajungand in cele mai indepartate colectii particulare sau muzeale. Participantii sunt instruiti de catre calugarii pictori de la manastire. Zilnic au loc cursuri teoretice si practice, iar dupa amiaza sunt vizitate principalele obiective turistice din zona si au loc activitati recreative.
De citiva ani, in educatia artistica din scolile satesti s-a manifestat dorinta de a readuce in sfera preocuparilor traditiile stravechi - arta textilelor, tesutul si brodatul, prelucrarea lemnului, prelucrarea lutului, a metalelor, dar cu precadere arta pictarii icoanelor pe sticla. Tabara de creatie de la Nicula este si loc de recreere, de divertisment, de cunoastere a imprejurimilor si a sfintelor lacasuri. Ea demonstreaza oportunitatea imbinarii activitatii educationale cu cea artistica si religioasa, pentru a creste oameni cu dragoste de munca, de vatra parinteasca, de lasamintul dat lor din generatie in generatie.
Arta si maiestria pe care le regasim in icoanele pictate pe sticla nu reprezinta altceva decat o continuare a unei traditii vechi, pe care locuitorii satului Nicula impreuna cu preotii manastirii au dezvoltat-o de-a lungul timpului. Este o arta pe cale de disparitie, dar o arta care nu trebuie sa piara. Acesta este mesajul care se citeste pe chipurile copiilor veniti din toata tara la cursurile de pictat icoane pe sticla, cursuri care se desfasoara in fiecare an la Scoala cu clasele I-VIII din Nicula. Avandu-si originea in Boemia, Austria si Bavaria, tehnica picturii pe sticla a patruns in Transilvania datorita scolii de mesteri iconari de la Nicula. Putem spune astfel ca la Nicula credinta, arta si talentul tinerilor care vin anual aici, s-au imbinat perfect cu scopul de a promova si pastra tehnica picturii pe sticla.