« Inapoi la lista evenimente

Sfanta Maria - Hramul Manastirii Nicula

14-16.08.2013

Crestinii se pregatesc sa intampine una dintre cele mai mari sarbatori, care o cinsteste pe Fecioara Maria, Nascatoarea de Dumnezeu si „Imparateasa lumii". Suntem in „Postul Sfintei Marii", care precede una dintre cele mai mari sarbatori crestine: Adormirea Maicii Domnului. In fiecare an, la 15 august, slavim momentul in care Nascatoarea de Dumnezeu si-a dat sufletul in mainile Fiului sau, Iisus.


Cartile sfinte spun ca atunci cand a binevoit sa o ia pe Maica Sa in Ceruri, Hristos a trimis un inger care sa O pregateasca. Mesagerul lui Dumnezeu a fost Arhanghelul Gavriil, cel care ii daduse si vestea minunata ca a fost aleasa pentru a-l naste pe Mantuitorul lumii.


Mii de credinciosi vin in pelerinaj la manastirea Nicula din judetul Cluj, cu hramul Adormirii Maicii Domnului. Credinciosi veniti din toate colturile tarii se roaga la renumita icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria, pictata de mesterul Luca din Iclod, in 1681 si care atrage sute de mii de credinciosi din intreaga lume.


Traditii, superstitii


  • De Sf. Marie Mare, femeile dau de pomana apa, faguri de miere, struguri si prune. Dis de dimineata, culeg din gradina flori pe care le aseaza la icoane, pentru a-i feri pe toti ai casei de boli si necazuri. Se deschid targurile si satul se aduna la hora.

  • Ruga: In aceasta zi de sarbatoare, femeile insarcinate se roaga la Maica Domnului sa le ajute sa nasca usor si sa aiba copii sanatosi. Din Gradina Raiului, „Imparateasa lumii" ii ocroteste pe toti cei aflati in nevoi si suferinta.

  • Ciobanii coboara oile de la munte (La Santamaria Mare / Tulesc oile la vale!), barbatii isi schimba palaria cu caciula (A venit Santamarie / Te-ai p...in palarie!), se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa sau in tarnatul casei.

  • De Sfanta Marie, fetele purtau o planta numita "navalnic", care avea puterea sa aduca petitori.

  • Daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloreau trandafirii, era un semn ca toamna va fi lunga.

  • De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

  • Perioada dintre cele doua Santamarii, Santamaria Mare (15 august) si Santamaria Mica (8 septembrie), era considerata perioada cea mai potrivita pentru semanaturile de toamna.

  • In aceasta zi erau adunate ultimele plante de leac.

  • In perioada postului Sfintei Marii fetele isi cos costume speciale, lucrate numai in alb, pentru pelerinajul din zilele de 14-15 septembrie la manastirile care poarta hramul Sfanta Maria